Zorgen van dorpsgenoten
Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid in en de leefbaarheid van ons dorp. Sommige zorgen zijn ingegeven door persoonlijke ervaringen, andere gebaseerd op verhalen van een ander, of door publicaties in de media. De zorgen zijn in ieder geval niet weggenomen door de onrealistische sussende woorden van de medewerkers van het COA op de infoavonden.
Hier leest u de verhalen van bezorgde dorpsgenoten.
Velen zijn terughoudend om hun ervaringen of zorgen in het openbaar te delen. Wilt u ook iets kwijt maar niet uw naam er bij? Dat kan.
Stuur een mail naar: info@amvnee.nl
Vluchteling of vreemdeling?
COA en gemeente spreken niet voor niets over AMV, alleenstaande (als ze hier aankomen) minderjarige vreemdeling. Zij weten ook dat het lang niet allemaal echte vluchtelingen zijn. Grote groepen jonge mannen die hun eigen land verlaten vanwege de economische omstandigheden en hier woonruimte en gezinshereniging willen zijn misschien wel te begrijpen, maar dat is geen reden om ze hier met open armen te ontvangen.
De eindeloze instroom van deze mensen is onbetaalbaar en ontwricht ons bestaan en dat van onze kinderen. Én, het holt het draagvlak uit om echte vervolgden en ontheemden op te vangen en een veilige plek te geven.
Lianne sprak met Sibel, een politiek vluchteling uit Turkije. Samen hebben ze haar verhaal opgeschreven.
Ik ben een vluchteling, mijn naam is Sibel. Ik ben een politieke vluchteling uit Turkije. Nu zal ik u de waarheid vertellen.
Lees meer
Ik ben een vluchteling en ik woon in Meppel. Eerlijk gezegd was Nederland een noodzaak voor mij. Ik ben niet gelukkig, maar ik ben gedwongen. Elke keer als ik in de spiegel kijk, zie ik mijn eigen land. Maar ik ben ook niet ondankbaar. Ik ben jullie dankbaar.
Toen ik samen met mijn dochter bij de poort van Ter Apel stond, keek ik voor de laatste keer achterom. Ik vergeet die weg voor en achter mij nooit. Met een geel A4’tje in mijn hand hebben mijn dochtertje en ik vijf AZC’s doorgemaakt. Mijn naam was niet langer belangrijk; mijn identiteit was dat gele papiertje. Op de eerste dag vroeg mijn dochter: “Mama, waar zijn we?” Ik zei dat we op vakantie waren, dat we samen op een moeder-dochter vakantie zouden gaan. Ze was 2,5 jaar oud en werd enthousiast. In het kamp heb ik mijn dochter de grootste leugens verteld.
Ik ben een vluchteling, mijn naam is Sibel. Ik ben een politieke vluchteling uit Turkije. Nu zal ik u de waarheid vertellen.
Vluchtelingenkampen zijn de laagste punten waar de mensheid kan komen, want ze zijn het resultaat van uitbuiting, honger, oorlog en antidemocratie – omstandigheden waarvoor eigenlijk alle landen ter wereld verantwoordelijk zijn. Het zijn plekken waar de vragen “Wie heeft gelijk?” en “Wie heeft ongelijk?” door elkaar lopen. Vluchtelingenkampen zouden eigenlijk de schaamte van alle staten moeten zijn. Hoewel ze als een uitgestoken, warme hand naar de mensheid lijken, ligt er een meer universele tragedie achter. Deze kampen zijn de tragische eindes van archetypen die spreken over deugd en eer. Hier vind je alles.
Door vluchtelingenkampen loop je met een brandende pijn in je hart. En als je een echte vluchteling bent, dooft dat vuur nooit helemaal – het wordt minder, maar gaat niet uit. Een echte vluchteling is namelijk echt staatloos. Daarom voelde het als een mentale strijd om mijn dochter in deze kampen te laten opgroeien. Ik was hier niet voor mezelf, maar voor haar. Mijn dochter mocht geen slachtoffer worden van mijn politieke keuzes. Ze mocht niet in een gevangenis opgroeien. Het was een moeilijk en pijnlijk besluit.
In elk opvangcentrum waar ik kwam, vroeg ik me af: “Waarom zijn deze mensen hier? Is iedereen hier een slachtoffer? Is iedereen een slachtoffer van onrecht?” Ik heb mijn antwoorden door ervaring gevonden. Nee, niet iedereen is een slachtoffer. Ik heb gezien dat het asielsysteem wordt misbruikt door mensen die niet politiek of menselijk vervolgd zijn of door oorlog getroffen zijn. Ik heb geprobeerd deze mensen te begrijpen, maar meestal waren hun motieven sociaal-economisch, wat op zichzelf ook een vorm van slachtofferschap is. Uiteindelijk leidt deze verwarring ertoe dat echte vluchtelingen, die dringend hulp nodig hebben, langere en zwaardere processen moeten doorstaan. Het maakt hun integratie moeilijker en verhoogt hun trauma’s.
Ondertussen stapelden de problemen zich op: de problemen van de COA-medewerkers, de stapels dossiers bij de IND, de uitspraken van mensenrechtenactivisten, vluchtelingenbeleid, racistische uitingen, getto’s, criminele activiteiten en onvoldoende opvangcentra – het werd een groeiende crisis. Uiteindelijk stonden we voor een paradox.
In Assen werden ik en ongeveer zeven andere gezinnen naar een tijdelijke opvang voor alleenstaande mannen gestuurd, een plek die leek op een beurshal. Normaal gesproken horen gezinnen daar niet te zijn. De COA-medewerkers kwamen slechts één keer per dag, bleven kort en lieten ons dan weer achter met ons lot. Er was beveiliging, maar zij maakten zich vooral zorgen om hun eigen veiligheid, wat begrijpelijk was. Waarom? Omdat de jonge mannen daar de hele nacht voetbalden, blowden, vochten, gokten, halfnaakt naar de douches gingen die midden in de hal stonden. Gezinnen waren zo bang dat ze niet alleen naar het toilet durfden te gaan. Baby’s huilden de hele nacht door het lawaai, en als je klaagde, kon de beveiliging weinig doen, omdat zij zelf ook bang waren.
Wanneer ik heet water wilde halen voor het eten van mijn dochter, werd ik geconfronteerd met mannen die ik niet kon verstaan, maar die me intimiderende blikken en woorden gaven.
Geschiedenis laat zien dat vrouwen en kinderen nooit beschermd zijn geweest in tijden en plaatsen van chaos. Ik heb geprobeerd deze mensen ook te begrijpen. Ter Apel valt niet te beschrijven – je moet het meemaken om het te begrijpen.
Emmen was mijn laatste en vijfde kamp. Het was een deportatiekamp, maar ik had al een verblijfsvergunning. Ik hoorde daar niet meer te zijn, maar ik had nog geen gemeente. Er waren meer gezinnen in dezelfde situatie. Uiteindelijk kwamen ook daar weer jonge mannen, omdat er simpelweg geen ruimte meer was in andere centra. Zelfs de COA-medewerkers leken nu slachtoffers van het systeem. En de mensen die rondom deze kampen woonden, waren dat eigenlijk ook. Terwijl je één wond probeerde te helen, maakte je een andere open. Prostitutie, diefstal, geweld, wapens, intimidatie — ik heb het allemaal gezien, met mijn eigen ogen en die van mijn dochter.
Op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik iemand die een oor had afgesneden, probeerde te begrijpen. Toen zei ik tegen mezelf: “Blijf kalm, Sibel, je verliest je verstand.” Want dit kon niet de juiste manier zijn. De juiste manier was om echte slachtoffers te beschermen, gezinnen, kinderen en vrouwen niet over te laten aan deze mannen. De juiste manier was om jonge alleenstaande mannen ver weg van bewoonde gebieden te plaatsen. Natuurlijk waren er ook echt kwetsbare jongeren, maar zij waren helaas in de minderheid.
Het vluchtelingenprobleem is geen nieuw probleem. Het bestaat al sinds landen grenzen hebben getrokken, en waarschijnlijk zal het altijd blijven bestaan. Herinner je je de woorden van Warsan Shire (schrijver, redacteur, dichter en leraar, geboren uit Somalische ouders in Kenia en op 1-jarige leeftijd verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk)?
“Je moet begrijpen dat niemand zijn kinderen op een boot zet, als het water veiliger is dan het land…”
Denk je dat gezinnen dit vrijwillig doen? Of niet?
Wie is een vluchteling?
Wat is veiliger, water of land?
Wie heeft gelijk?
Is er een juiste partij?
Heeft het allemaal wel zin?
Is er een oplossing?
Gebruiken alle staten woorden of rekenmachines om het vluchtelingenprobleem op te lossen?
Sibel Yiğittekin
Vragen die Lianne nog aan Sibel heeft gesteld:
En wat maakt bij jou de grootste trauma? Is er een situatie waardoor jij het meest bent geraakt of misschien meerdere?
Ik had een goede financiële situatie, maar eerlijk gezegd was ik toch een beetje in mijn trots gekrenkt dat mijn dochter in zo’n omgeving moest wonen. Ik schaamde mij voor mijn dochter.
De eerste nacht kwam er een alleenstaande Afghaanse man naar me toe en wilde me kussen in het bijzijn van mijn dochter. In de tent. Er waren goede mensen en zij hielpen. Wederom in de tent: een baby met 39,5 graden koorts. De baby hield niet op met huilen. Zijn moeder was overleden en hij had een vader. De man was erg wanhopig. De dokters kwamen, maar deden niets. Defne had antibiotica en koortswerende zetpillen die ik gebruikte. Niemand bekommerde zich om de baby. ’s Nachts bedreven alleenstaande jongens en meisjes de liefde in de tent. Ze ontmoeten elkaar daar en bedrijven de liefde. Ze gebruiken marihuana. Nog meer dingen. Ik weet niet welke. En een Arabische jongeman spoot zijn sperma in de kinderwagen van mijn dochter. Hij masturbeerde. Ik kan het niet meer uitleggen, Lianne, ik voel me slecht.
Maar ook erg dat je nooit een plekje voor jezelf hebt gehad en als ik het zo bekijk was het altijd wachten tot je weer kon slapen, geen activiteiten.
En kreeg je wel normaal eten?
Elk kamp is anders, Lianne. In sommige kampen zijn er activiteiten, maar je mag er niet heen. Er zijn altijd mannen. In sommige kampen krijg je geld zodat je je eigen eten kunt koken in de gemeenschappelijke keuken. In sommige kampen wordt er geen geld gegeven, maar voedsel uitgedeeld. Ik heb allerlei kampen gezien. Ik heb 5 kampen bezocht. Ze zijn allemaal problematisch. Er is maar één oplossing voor dit probleem. Degenen die het echt nodig hebben, moeten komen. De meeste Syriërs die hierheen kwamen, leefden al jaren als vluchtelingen in Turkije. Ze hebben een huis gekocht, ze spreken Turks en hebben geen veiligheidsproblemen. Ik vraag waarom je gekomen bent. Ze zeggen dat ik hard werk in Turkije. Ik ben er ook mee bezig, wat is het probleem, zeg ik. Ze zeggen dat Europa beter is. Ze zeggen dat Turkije duur is. Maar ze vertellen de IND ook dat we gevlucht zijn voor de oorlog en dat de Turken ons niet willen. Er zijn ook veel Turken die liegen.
Dit is een hele moeilijke vraag. Ik heb dit in de tekst geschreven. Ik wou dat iedereen in zijn eigen land kon blijven. Maar als dat niet werkt, dan moeten vluchtelingen om echt bewijs worden gevraagd. Op deze manier worden het COA en de IND ontlast. De kampen zitten erg vol. COA is ook bang.
Conclusie: Als wij meegaan in deze vorm van opvang zal het nooit stoppen, wij moeten met zijn allen wel weten waar wij aan beginnen. Het schendt de wet op de mensenrechten…
Laten wij ons hart spreken?
Lieve Groet Sibel en Lianne
Janine spreekt
Tijdens een voorlichtingsavond op het gemeentehuis werd Janine Otten onbedoeld en onverwacht het symbool van de zorgen in het dorp. Onvoorbereid hield zij een indrukwekkende toespraak waarvan ook een video is gemaakt. Haar verhaal vind je hier onder.
Ik wil dit filmpje graag met jullie delen, want ik, maar ook veel andere mensen uit het dorp maken zich zorgen.
Lees meer
Een paar weken geleden werd bekend dat het college van plan is om 50 AMV’s te plaatsen in de Steenbergerhoeve. Toen ik dat hoorde, schoot ik meteen in de weerstand.
“Onze oudste moet na de zomervakantie naar de middelbare, misschien wel naar Hoogeveen!? En dan moet hij daar iedere dag langs.”
Afgelopen zomer zijn twee van onze kinderen iets ergs overkomen. Ze zijn door drie kinderen in elkaar geslagen. Het waren kinderen hier uit het dorp, uit een buitenlands gezin, statushouders.
Het incident was gefilmd en ik heb het aan de burgemeester laten zien, op de inloopavond van 22 januari. En verteld dat hier eigenlijk niets mee is gedaan door de politie of de wijkagent. De melding is alleen doorgestuurd naar de instantie waar het gezin bij bekend is. De politie en ook de wijkagent wilden het filmpje niet eens zien. De burgemeester noteerde mijn telefoonnummer om het uit te zoeken. Een andere inwoner, Jos, deelde mijn zorgen en samen met hem hebben we op uitnodiging van de burgemeester op maandag 3 februari een gesprek met haar gehad. Het was een goed gesprek, ik voelde me gehoord.
Op 4 februari was er weer een inloopavond over de Steenbergerhoeve. Voorafgaand hadden we dorpsgenoten gevraagd om zich om 18.00 uur te verzamelen voor het gemeentehuis om een statement te maken.
“Geen 50 AMV’s op één locatie.”
En daar stonden we dan, met z’n allen, wat een prachtige opkomst! Maar wat doe je dan.. Iemand van het gemeentehuis vroeg of ik wat wilde zeggen, of ik wilde spreken in de raadzaal voor het publiek, om toe te lichten waarom we dit hebben gedaan.
“Phoe! Daar had ik geen rekening mee gehouden..”
Maar omdat ik zo blij was met de opkomst zei ik zonder na te denken: “Ja!”. Twee minuten later stond ik achter de microfoon. Zonder voorbereiding, dan maar een verhaal vertellen vanuit mijn hart. En dat lukte, en hoe! Wat was ik trots en dankbaar dat er zoveel mensen waren.
Na mijn toespraak vroeg de wethouder of ik een keer met hem mee wilde naar Diever. Daar zit inmiddels een opvang voor 50 AMV’s. En natuurlijk zei ik weer: “Ja.”
Maar deze keer had ik mezelf goed voorbereid. Ik werk immers in een supermarkt en ik wilde graag weten hoe het in de supermarkt in Diever ging, wat hun ervaringen waren met de AMV’s. Ik pleegde een telefoontje met de PLUS in Diever en vroeg naar hun ervaringen. Die waren helaas niet zo positief.
Afgelopen woensdag brachten we, wethouder Hooch Antink, zijn medewerker en ik, eerst een bezoek aan de opvanglocatie. Na een gesprek kregen we een rondleiding. En eerlijk is eerlijk, het zag er keurig uit. De jongeren groeten mij vriendelijk en ze waren aan het gamen en moesten zelf koken. De begeleiding vertelde dat ze regelmatig met hun ouders bellen met vragen hoe ze moeten koken. De locatie was in het bos en nu in de winter is er weinig overlast. Zomers hebben de achterburen wel wat overlast van het lawaai wat er wordt gemaakt, maar dat is op zich niet raar voor een groep van vijftig mensen bij elkaar.
Daarna gingen we naar de supermarkt en daar hoorden we een heel ander verhaal. De jongeren hebben weinig respect voor meisjes of vrouwen, ook is er veel diefstal en als het COA wordt gebeld, wordt de telefoon vaak niet opgenomen. Kortom, de supermarkt heeft er een hoop werk en ellende mee en de samenwerking met het COA verloopt niet echt soepeltjes. Ik weet hoeveel tijd er in een aanhouding gaat zitten bij een winkeldiefstal. Voordat de politie er eens is en alles geregeld is, ben je zo anderhalf tot twee uur verder. En dat maal twee collega’s, dat zijn drie tot vier werkuren. En natuurlijk weet ik ook wel dat niet alle vijftig jongeren dieven zijn.. maar het gebeurt wel.
Daar aan tafel vroeg ik aan de wethouder, “Nu je dit hoort, dan is het toch vragen om problemen met vijftig bij elkaar? Waarom moet alles in Zuidwolde? De Wolden is toch groter dan alleen Zuidwolde? Waarom gaan we die groep van vijftig niet verdelen?” Het antwoord was: “Dan hebben we 3x deze problemen op drie verschillende plekken. Op één plek is het makkelijker te coördineren.” Daarmee erkent de wethouder dat we problemen in huis halen en laat Zuidwolde hiervoor opdraaien. Het idee van de spreidingswet was om de aantallen eerlijker te verdelen over het land, maar binnen een gemeente geldt dit blijkbaar niet.
“50 AMV’s voor een prachtig dorp als Zuidwolde is veel te veel!”
De wethouder was blij dat hij van de problemen hoorde en dacht dat hij hier wel wat mee kon(?). Hoe dan? Overal in Nederland zijn problemen, want dit gebeurt op dit moment overal. En als ik kijk naar wat onze kinderen is overkomen en daar toen al niks mee werd gedaan, houd ik mijn hart vast voor wat er straks gaat komen met 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers.
“We moeten trots zijn op zo’n prachtig dorp!“
Ik vind dat alle kanten van het verhaal duidelijk moeten worden besproken, voordat er een beslissing wordt genomen. En dat het college en de raadsleden naar de inwoners moeten luisteren en ze niet alleen maar aanhoort. Dat is nu absoluut niet het geval.
Ik vind het fijn als mijn bericht gedeeld wordt, zodat iedereen op de hoogte is van wat er speelt.
Aankomende week worden er via de post deur-aan-deur pamfletten verspreid. Heb je er geen gekregen, dan kun je ze in meerdere winkels in Zuidwolde ophalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de bezorgde buurt en dorpsbewoners. Geef ze een mooi plekje om ook je zorgen te uiten.
13 maart is de raadsvergadering en we hopen op een mega opkomst, maar naar alle verhalen die ik heb gehoord moet dat helemaal goed komen. En voor de mensen die het nog niet weten, noteer 13 maart in de agenda! 💪🏻
Delen bereikt velen! 💪🏻
Duizend-en-een-nacht
Nadat de plannen waren uitgelekt werden door gemeente en COA in allerijl ‘infoavonden’ georganiseerd. Teleurstellend maar ook inspirerend.
Lees meer
Over het COA en Sprookjes…
Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.
(oud gezegde)
Mijn pubers zijn ook wel eens lastig vertelde een dame van het COA. En, als je vijftig Zuidwoldiger pubers bij elkaar zet gebeurt er ook wel eens wat.
Ongetwijfeld waar maar dat zijn dan wel onze eigen pubers, een gezonde mix van jongens en meisjes uit dezelfde cultuur.
Als ze zich misdragen spreken we ze daar op aan en corrigeren we hen. Daar zijn ze gevoelig voor want ze hebben heel wat te verliezen.
Daar zullen ze van onder de indruk zijn. Het gaat om jonge, hormoon gedreven mannen uit culturen waar alleen het recht van de sterkste geldt en vrouwenrechten met voeten worden getreden.
Overdag gaan ze naar school en anders zitten ze in de opvang te gamen, volgen ze taal- of kooklessen en gaan ze sporten.
Ze moeten zich twee keer per dag ‘melden’ en verder zijn ze vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Het is tenslotte geen gevangenis.
Als ze ernstig over de schreef gaan zetten we ze meteen op het vliegtuig naar het land van herkomst, aldus de Wethouder.
Als dat kon zou het vele bezwaren wegnemen. Het blijft een sprookje.
Ja, ik ben verantwoordelijk voor uw veiligheid antwoordde de burgemeester desgevraagd. We hebben intensief contact met de ‘driehoek’. Ik spreek regelmatig de Commissaris, de Officier en de politie.
Formeel juist en ongetwijfeld goed bedoeld maar, bij de vraag naar garanties werd het stil. De woningmarkt is overbelast, de zorg is overbelast en de politie al helemaal. Ook de burgemeester kan geen ijzer met handen breken. Natuurlijk krijgen we geen garanties.
Die telefoons, die krijgen ze om contact te kunnen houden met hun familie. Ze hebben het al zo zwaar zo ver van huis.
Families in het land van herkomst zijn vaak groot en de verbanden ondoorzichtig. Dus, eerst een status en dan..
Ze hebben een lange traumatische reis achter de rug. We moeten ze bijstaan en opvangen.
Hoe zijn ze hier gekomen? Wie heeft hun reis betaald en waarvan? Hebben ze nog schulden bij hun ‘reisbureau’ die moeten worden ingelost? Hoe gaan ze dat verdienen?
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
(actueel gezegde)
Weekendje uit in Kampen
Even lekker er tussenuit in de buurt van een asielzoekerscentrum. Je wordt meteen een stuk wijzer…
Lees meer
Ik was met mijn zussen een weekendje weg in Kampen, waar we in ons huisje op zondagochtend vroeg werden beroofd van een nieuwe fiets, geld, bankpassen en andere persoonlijke spullen.
Na wat zoeken in de buurt vonden we de fiets terug op een asielzoekersterrein.
Tijdens het contact met iemand die daar werkte werden we met een vingerknip veranderd van slachtoffer naar dader.
We mochten daar niet komen, zei hij, want het was verboden voor onbevoegden. Toen we zeiden dat het bij ons huisje en zeker in onze slaapkamers ook verboden was voor onbevoegden, vroeg hij of we daar dan ook een bordje hadden staan. Enkele zussen liggen hier nog wakker van.
Als je dan op een avond in het gemeentehuis komt en ze doen net of er heel veel controle is bij de jongelui steekt dat enorm. Bij de vraag of je straks nog veilig door het bos kunt wandelen krijg je als antwoord heb je ook een hond mee, want dan heb je geen last. Je zorgen over je winkel worden weggewuifd met: wat voor soort winkel heb je? Oh, daar komen ze niet. Dat vind ik erg zorgelijk voor de overige Zuidwoldigers.
En dan de flyers van amvnee, ze hangen lang niet overal voor de ramen, de reden is bekend. Mijn moeder van bijna 92 durft hem niet op te hangen uit angst dat ze dan een steen door de ramen krijgt en ze is zeker niet de enige. Kan dit dan de bedoeling zijn?
Anoniem ter bescherming van mijn medemensen.
Een ervaringsdeskundige
Even voorstellen:
Ik ben Chris van de Water, 63 jaar, getrouwd en ik woon nu al ongeveer 40 jaar in Zuidwolde.
Iedereen heeft zijn eigen referentiekader. Waarom heb je een bepaalde mening of houding over iets of iemand? Dit wordt mede bepaald door o.a. je opvoeding, de media, je kennis, je normen en waarden en natuurlijk je persoonlijke ervaringen.
Lees meer
Tegen het einde van mijn contract als beroepsmilitair in 1989 had ik de keuze om bij te tekenen en een opleiding te volgen voor een hogere functie bij de Landmacht, maar werd mij ook een goede baan in de particuliere beveiliging aangeboden. Ik heb toen gekozen voor het aanbod van het beveiligingsbedrijf, hoewel men mij niet kon vertellen wat het werk precies in zou houden. De keuze hiervoor werd mede bepaald omdat het werk in de buurt zou zijn en ik dan dagelijks thuis bij mijn gezin zou kunnen zijn.
Toen ik was aangenomen werd mij verteld dat ik teamleider van de beveiliging op het nog op te starten AZC Nijeveen zou worden. Zonder enige kennis of vooroordelen over asielzoekers ben ik aan de slag gegaan. Na enige tijd werd het AZC een OC, een soort van voorloper van het huidige aanmeldcentrum in Ter Apel. Na verloop van tijd kreeg ik een andere functie binnen het bedrijf. Eerst als inspecteur beveiliging en later als districtsmanager beveiliging in Drenthe, Groningen, Friesland en een klein deel van Overijssel. Het werk bestond voor 90% uit de beveiliging van AZC en OC en receptiediensten bij de IND. Hier werkten ongeveer 200 mensen van ons in vol continu diensten. Dit werk heb ik tot 2000 gedaan waarna ik ermee gestopt ben.
En dan mijn persoonlijke ervaringen.
Deze zijn wisselend. Met gezinnen waren er destijds weinig problemen, ze waren vaak dankbaar en de omgang met elkaar ging ook vaak erg goed. Dit was ook afhankelijk van de locatie waar men verbleef en de samenstelling van de bewonersgroep (verhouding alleenstaande mannen / gezinnen). Een gehorig oud klooster in Slagharen gaf meer problemen dan een camping met stacaravans zoals in Nijeveen en Kollum. Ook de houding van de COA medewerk(st)ers en de directie op de locatie waren medebepalend voor de rust. Duidelijke huisregels en het opleggen van een sanctie bij overtreding daarvan werkte beter dan alleen maar foei zeggen. De meeste problemen waren er met de alleenstaande (jonge) mannen.
Ik heb het volgende op veel locaties ook persoonlijk meegemaakt;
Brandstichting
Vechtpartijen en zelfverwonding
Diefstal
Bedreiging met de dood richting COA personeel, beveiligingsbeambten, mijzelf en mijn gezin.
Vernielingen
Uitgescholden worden o.a. voor racist
En het dieptepunt was de moord op een vrouwelijke beveiligingsbeambte uit Meppel die eerder bij ons in dienst was op OC Nijeveen. Ze is vermoord omdat de relatie die ze met de dader had uitging. De dader was een voormalig alleenstaande asielzoeker (AMA) tegenwoordig noemen ze het AMV.
Verder kwamen er bewoners en winkeliers vaak klagen over misstanden in het dorp veroorzaakt door asielzoekers en klaagden huisartsen dat ze er nog meer patiënten bijkregen terwijl ze al een hoge werkdruk hadden. Bij een vechtpartij op een locatie waar politieassistentie nodig was duurde het vaak erg lang voordat men ter plaatse was. De politie kwam bijvoorbeeld niet eerder voordat men met 6 collega’s was.
Samenvattend ben ik geen voorstander van het opvangen van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland, de meeste mensen hebben niet de mogelijkheid om te vluchten omdat ze daar de middelen niet voor hebben. De normen en waarden zijn vaak totaal anders dan die in Nederland gelden en lang niet iedereen wil zich aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Als je dagelijks het nieuws volgt weet iedereen wat ik bedoel. Ik vind dat je vluchtelingen in hun eigen regio moet opvangen waar ze dezelfde normen en waarden hebben. Betaal daar als overheid aan mee en probeer ervoor te zorgen dat ze daar een nieuw bestaan kunnen opbouwen of terug kunnen naar het land van herkomst indien dat weer mogelijk is. Het is goedkoper en je helpt de echte vluchtelingen er veel meer mee.
Goedemorgen Drenthe, interview met Jouke Wijnstra
Op vrijdagochtend 28 februari 2025 werd Jouke Wijnstra geïnterviewd door RTV Drenthe. Het interview is te beluisteren vanaf minuut 41.
Het verhaal van Jos
Mijn naam is Jos, ruim 38 jaar woonachtig in het mooie Zuidwolde. Ik wilde graag mijn zorgen uiten over de 50 AMV’s die jullie in ons mooie dorp willen plaatsen in de locatie ‘De Steenbergerhoeve’. Ik ben de afgelopen jaren werkzaam geweest in het winkelcentrum De Weide in Hoogeveen bij de Albert Heijn, jaren heb ik daar met heel veel plezier gewerkt totdat het AZC in de Grittenborgh werd gevestigd.
Lees meer
Jongeren, middelbare leeftijd, tieners en volwassenen hebben onze winkel bestolen, bedreigd , achtervolgt en mijn doen besluiten mede hierdoor te stoppen met de werkzaamheden.. waarom?? Dagelijks hadden we te maken met diefstallen, azc’ers die ons in de winkel bedreigden en zelfs met meerdere collega’s op de vuist gingen.
Nu ben ik zelf bijna 2 meter en 120 kg en niet bang weggelegd, maar we hadden ook caissières van 16 jaar die door de ouders moesten worden opgehaald omdat ze zich niet veilig voelden om naar huis te gaan!! De omzet zakte weg en het winkelcentrum werd vermeden omdat de klanten zich niet veilig voelden, we hebben een hele periode beveiliging in de winkel gehad en dagelijks van 8.00 tot 21.00 beveiliging gehad in het hele winkelcentrum.!! Waar zijn we dan in vredesnaam mee bezig om ONS mooie Zuidwolde dit aan te doen, notobene aan de doorgaande weg waar straks ook mijn beide dochters en die van vele anderen langs moeten fietsen naar de scholen in Hoogeveen.
Wat te denken wat er bij de Jumbo supermarkt te wachten staat…. de jeugd die nu de leiding mag nemen om een leuk team te mogen leiden, die mogen straks als bewakers door de winkel lopen en hopen dat ze na sluitingstijd veilig thuis komen.
Zelf ben ik een vrijwillige badmeester in ons prachtige zwembad ‘De Waterlelie’ wat staat ons daar te wachten??? Kan ik daar straks m’n vrouwelijke collega’s gaan beveiligen?? Of mag ik me daar echt druk maken om de veiligheid van ‘mijn’ trotse Zuidwoldigers die veilig kunnen genieten van ons bad.
Jullie zadelen ons als ouders op met mega veel spanning!! Kunnen mijn dochters straks lekker veilig op de fiets gezellig naar het zwembad, naar school, even een boodschapje alleen laten doen (omdat ze dat ook moeten leren)…. of moeten we straks telkens mee fietsen naar de sport, zwembad, vriendinnetjes of wat dan ook omdat we niet meer veilig zijn in onze eigen MOOIE ZUIDWOLDE!!!
Zuidwolde telt zo’n dik 6000 inwoners en we hebben al bijna 2500 handtekeningen van bezorgde ouders en volwassenen!! Tel daar de kinderen die we hebben bij op en ook jullie kunnen dan wel nagaan dat bijna niemand in Zuidwolde hier vrolijk van wordt!!
Luister naar je ” EIGEN” bewoners en laat ons mooie dorp niet kapotgaan aan deze situatie!!
De provincie Drenthe zit al ver boven de norm voor opvang van AMV’s dus waarom???
Ik vraag jullie dan ook om niet in te stemmen met deze actie om van Zuidwolde een onveilige en stressvol dorp te maken, denk aan de gevolgen want als er iets gebeurt is het te laat!!!!
Boerenverstand moet in ons dorp toch niet zo moeilijk zijn.
"Zuidwolde, ons mooie dorp" een verhaal van Bert & Inge
Via deze weg willen wij onze zorg uitspreken over de plannen om 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) op te vangen in de Steenbergerhoeve. Wij zijn Bert en Inge, initiatiefnemers van CPO Hofwonen Zuidwolde. Wij zijn sinds 2022 op zoek naar een geschikte plek om 20 à 25 woningen te bouwen voor 55-plussers uit Zuidwolde (voor meer informatie zie www.hofwonenzuidwolde.nl)
Lees meer
Het punt dat wij willen maken is, dat ons meerdere keren is verteld dat verschillende locaties die wij interessant vonden voor ons project niet geschikt waren omdat ons mooie dorp het mooie dorp moet blijven. Het verbaast ons dan ook heel erg dat er nu van het raadsbesluit om 15 AMV’s per locatie op te vangen mogelijk afgeweken gaat worden en te kiezen voor 50 jongeren op één locatie.
Wij zijn echt niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar vinden 50 jonge vluchtelingen (allemaal jongens in de leeftijd tussen de 15 en 17 jaar) bij elkaar te veel. Dit is vragen om problemen! Zet 50 jongens van die leeftijd uit Nederland bij elkaar, dan geeft dat ook problemen.
In deze leeftijd hebben jongeren nog een zogenaamd ‘puberbrein’ waardoor ze oorzaak en
gevolg van dingen die ze doen nog niet goed kunnen overzien. Tevens zijn deze jongeren niet voor niks gevlucht en hebben ze vaak op hun reis hiernaartoe van alles meegemaakt wat niet ‘mooi’ is (denk aan alcohol, drugs, seksueel misbruik etc.). Dit zorgt ervoor dat ze een grote rugzak hebben en problematisch gedrag vertonen. Voorbeelden hiervan zijn ruimschoots in alle kranten te lezen. Dit maakt dat wij denken dat hierdoor ons mooie dorp niet meer ons mooie dorp is en dat wij op onze hoede moeten zijn en ons niet meer veilig voelen.
Wij vinden dat maximaal 15 jongeren per locatie nog beheersbaar is, maar een groter aantal niet. Wij willen ook graag dat ons mooie dorp, ons mooie dorp blijft en zijn dan ook met ons project voor de oudere inwoners van Zuidwolde erg welwillend geweest om akkoord te gaan met een door de gemeente voorgestelde locatie wat echt niet onze eerste keus was.
Wij hopen dat de gemeente nu ook naar ons luistert! Wij vragen u daarom, als vertegenwoordiger van de inwoners van Zuidwolde, te overwegen niet in te stemmen met het voorstel om 50 AMV’ers in de Steenbergerhoeve te plaatsen, maar bij het besluit van maximaal 15 per locatie te blijven.
Inspreekmoment van Jouke Wijnstra
Tijdens de opiniërende raadsvergadering ‘Deur spitten’ op 19 september 2024 was Jouke Wijnstra één van de eerste inwoners die zijn zorgen uitte over de komst van 50 AMV’s in Zuidwolde. Het fragment is terug te zien vanaf 3:17:00.